Norsk Diplomacyforbund Vil du skrive en artikkel for NDF? Ta !

F Frankrike - Anders G. Kjøstvedt

Først vil jeg si at jeg har hatt muligheten til å lese EOG-ene fra Tyskland, Russland og Tyrkia allerede, men jeg tror ikke dette vil påvirke min framstilling.

Med 2. plass etter kvalifiseringsspillet skulle jeg velge rekkefølge som nr. 2 og Karl Georg sa til meg at han ville velge Frankrike eller Tyrkia. Jeg hadde tenkt på begge to selv, men det viktigste for meg var å unngå England og Italia; to land jeg har til gode å få et bra resultat med. Jeg var lenge fristet til å velge Østerrike, men da hadde jeg selvsagt ikke valgt som nr. 2. Grunnen til at jeg lekte med tanken på å velge Østerrike var at Best Austria så langt var på 5 poeng og at Østerrike er det landet jeg har spilt mest (selvfølgelig med svært varierende resultat!). Uansett, jeg lot galskap være galskap og valgte Frankrike som nr. 2 da Karl Georg valgte Tyrkia. Alt i alt er jeg fornøyd med det, siden Frankrike er et godt land å spille, kanskje spesielt i en finale.

Starten var prøvende og forsiktig over hele Europa. Noe uventet at Italia gikk til Trl i S 1901 uten å følge opp med den andre armeen, men ellers var ting helt som forventet. Jeg fikk tidlig godt kontakt med alle mine naboer; Italia (Frank) og meg etablerte DMZs i de vanlige områdene med en gang. Mer om forholdet til Frank senere... ;-)

Både Tage (G) og Simon (E) virket interessert i et samarbeid, men det var mye fram og tilbake over Belgia i 1901. Vi endte med å holde det nøytralt og det var helt greit for meg siden jeg fikk både Por og Spa i 1901. Med to bygg hadde jeg et vanskelig valg. En flåte og en arme var jo det beste, men jeg ville ikke bygge F Mar for å ødelegge forholdet til Frank (I) og F Bre ville skake forholdet til min foretrukne allierte; Simon (E). Dermed ble det to armeer og dette bygget var dermed også en krigserklæring mot Tage (G).

I ettertid angrer jeg noe på dette bygget siden fire armeer og en flåte ga meg svært lite mobilitet. Jeg burde nok snakket noe mer med Simon for å få aksept for F Bre. Krigen med Tyskland gikk jo ganske trått fra begynnelsen av. Tage forsvarte seg bra og Simon (E) var ikke spesielt interessert i å gå direkte på Tyskland; han ville slå på Erlend (R) først. Erlend (R) hadde hatt en fin åpning og fortsatte enda bedre og var i en periode oppe i 9 SC. Han valgte å holde en sterk nordfront og bygde på et tidspunkt F StP(nc) og dette var bra for meg for det bandt opp de engelske flåtene. Dermed var Simons muligheter til å stabbe meg ganske små, selv om jeg altså bare hadde en flåte.

1903-1904 var situasjonen i vest ganske fastlåst. Tage forsvarte seg bra og Simon gjorde ingen større framskritt mot Skandinavia/StP. Vi klarte likevel å slå noen sprekker i det tyske forsvaret da Simon kom ut i NTH etter en tysk feilordre. Vi fikk ødelagt den tyske flåten i Bel og jeg fikk et bygg, samtidig som Simon begynte å presse det tyske Dan.

Igjen var jeg stilt overfor et vanskelig valg. Erlend (R) hadde begynt å presse Tage (G) i øst og det så ut som vi kunne tjene på det også her i vest. Men, frykten for ytterligere russisk vekst gjorde at situasjonen i Vest-Europa roet seg ned. Jeg sa til Tage at jeg var tilfreds med Belgia, noe som var sant den gangen. Jeghadde sett meg ut Holland også, men ville vente til Russland var mindre truende.

Valget falt på å gå sørover inn i Middelhavet. Jeg hadde to flåter mot Franks fire og situasjonen så nok ikke så god ut. Akkurat det var ikke Frank sen med å påpeke. Jeg har tenkt en del på dette trekket i ettertid, og jeg har kommet fram til at det var forsvarlig. Vel var ikke mine sjanser til å ta noe fra Italia de helt store sånn umiddelbart, med det var på denne tiden en I-R-allianse som jeg ville legge press på før Italia selv rakk å snu vestover, samtidig som Simen (A) og Karl Georg (T) hadde begynt å samarbeide. Disse to hadde begge en høne eller to å plukke med Italia, det gjaldt bare å få de til å samarbeide ytterligere mot Italia.

Det gikk ikke. Karl Georg stabbet Simen og det var farvel til Østerrike. Det var Erlend (R) som tjente mest på dette og ikke Karl Georg, så noen nye tyrkiske flåter kom jo ikke, og siden Russlands posisjon på styrket på Balkan siden Frank (I) nå måtte dekke seg mot meg virket mitt trekk til Middelhavet ganske mislykket. Frank var heller ikke sen med å påpeke dette, og det utviklet seg et ganske skarpt munnhuggeri mellom oss. Jeg skal ikke rippe opp i hva som ble sagt under kampens hete, men Frank mente jeg ødela spillet for ham uten at jeg tjente på det. Hvis det er slik han så på det kan jeg jo skjønne at han ble lettere animert, men jeg er altså ikke helt enig.

Selvfølgelig var jeg med på å hindre at Frank kunne vinne, og på den måten ødela jeg jo, men spillet går jo ut på å ødelegge for de andre, på den ene eller andre måten. Da Frank stabbet Simen ødela han jo Simens spill, selv om de italienske gevinstene var mer direkte i dette tilfellet. Min gevinst med å flytte sørover var å forrykke den utviklingen som spillet hadde tatt i sør-øst. En sterk I-R var i ferd med å dele Balkan + Tyrkia og min "intervensjon" gjorde at Tyrkia fikk muligheten til å overleve og å få en åpning. Jeg hadde håpet at Tyrkia skulle bruke mer av sin nyvunne kraft ut i Middelhavet, men Karl Georg fokuserte på Balkan. Slik sett slo taktikken feil, men Tyrkias gjenoppstandelse gikk på bekostning av Russland, som lenge var en konkurrent for seieren.

Hvordan kunne jeg selv oppnådd 1. plass? Vel, med mer framgang i Middelhavet i spann med Tyrkia hadde jeg håpet på et italiensk senter. Med mye hell kunne det blitt to. Holland var også innen rekkevidde, og jeg hadde nok vært i stand til å ta Holland alene uten Simons hjelp dersom jeg hadde fått et bygg på Italias bekostning. Jeg vet ikke om det hadde vært nok, men det var altså min plan. Jeg endte jo opp med Holland likevel da Simon ikke trengte det for å vinne.

Jeg tenkte også på å stabbe Simon, men jeg tror nok da at mine vinnersjanser hadde vært mindre. Jeg hadde kun to flåter, som sagt, og dette begrenset mine muligheter og kanskje bygde jeg meg vekk fra en eventuell seier allerede vinteren 1901?

Alt i alt et spennende spill. Det var min første finale, men jeg håper ikke det blir den siste.

All honnør til Frank som gjennomførte en veldig fin turnering! La oss håpe vi blir flere neste år, selv om 40 deltakere ikke er ille.

Anders

[neste EOG]

[NM-finalen 04]

Arkiv
Vis artikkelforsiden.
Google
diplomacy.no

En STOR takk til: DataGuard