Norsk Diplomacyforbund Vil du skrive en artikkel for NDF? Ta !
 

 • i Hvordan vinne Diplomacy med Italia
          av Borger Borgersen
  Jeg fortsetter nå serien "Hvordan vinne med ...." Forrige gang tok jeg for meg Tyskland. Denne gang tar jeg for meg Italia.

  NB: Dette er kun med som et personlig tips. Jeg tar ikke noe ansvar for de nederlag med Italia som måtte forekomme fordi disse tipsene ble fulgt.

  Italia rangeres som et meget vanskelig land å spille. Kun Tyskland er verre mener mange. De har delvis rett. Men Italia har også muligheter til å vinne spillet. Det krever imidlertid mer av spilleren. Det er for eksempel noen spillemåter som for all del må unngås. Hvis man spiller Italia forsiktig og med en langsiktig plan, bør man ha store sjanser til å lykkes.

  Italias fordeler:
  • Italia har felles grense med kun Østerrike og Frankrike.
  • En italiensk/østerriksk allianse er meget god for begge parter og sterkere enn en russisk/tyrkisk allianse tidlig i spillet.
  • Italias muligheter for å vinne spiller øker sterkt når Frankrike eller Tyrkia er eliminert.
  • Italia er som en øy å regne fordi Sveits effektivt blokkerer angrep fra nord. Skal Italia erobres må dette som regel skje fra sjøen.
  • Italia er veldig lett å forsvare mot invasjoner fra land. En eller to armeer i hjemlandet er nok til å stoppe det meste.
  • Italia lykkes ofte med å få en ikke-angrepspakt med Frankrike slik at Italia kan driste seg østover.
  • Italia er ofte tungen på vektskålen både i øst og i vest. Dette betyr at mange nasjoner ønsker vennskap med Italia.
  Italias svakheter:
  • Venezia har felles grense med Trieste. Dette skaper ofte konflikt mellom uerfarne Italienere og Østerrikere.
  • Italia er vanskelig å forsvare mot invasjoner fra havet.
  • Italia ekspanderer med normalt spill kun til 4 supplysentre etter det første året. Dette er for lite til å starte en offensiv på egenhånd. Italia er derfor helt avhengig av allierte om ytterligere ekspansjon ønskes.
  • Italia kommer ofte i konflikt med Tyrkia.
  • Frankrike pleier ofte å angripe Italia etter at Tyskland eller England er eliminert.
  • Italia må ofte sette inn all sin styrke for å kunne knuse Tyrkia sammen med Østerrike. Det tar erfaringsmessig lang tid å nedkjempe Tyrkia. Dette betyr at Italia er svært sårbar overfor fransk invasjon.
  • Italia har ofte problemer med å nå opp i 18 supplysentre. Selv om Tyrkia knuses må Italia også eliminere Frankrike eller Østerrike for å vinne. Det er vanskelig å komme ut av Middelhavet og inn i Atlanterhavet dersom Frankrike eller England ønsker å holde Italia i Middelhavet. Midt Atlanterhavet er lett å forsvare mot invasjoner fra sør. Dette betyr at Italia som oftest må backstabbe sin alliert Østerrike for å kunne vinne spillet.
  Forslag til strategi for Italia:
  • Sørg for å skaffe en allianse med Østerrike. Alliansen bør ha Russland og Tyrkia som mål. En Lepanto-åpning er å anbefale.
  • Sørg for en avtale med Frankrike om Piedmont. Ikke gå til Piedmont våren 1901 dersom du ønsker vennskap med Frankrike. Enhver fransk spiller vil se det som en trussel mot Marseilles med en Italiener i Piedmont og vil reagere deretter.
  • Sørg for at Frankrike ikke går til Spanias sydkyst med sin flåte høsten 1901. Gjør dessuten det du kan for at Frankrike ikke bygger en flåte i Marseilles. Tolk det som en krigserklæring dersom Frankrike høsten 1901 har en flåte i Spanias sydkyst og en flåte i Marseilles. Du kan nå bare skrinlegge alle offensiver østover. Du vil få mer enn nok med å forsvare deg.
  • Sørg for at hverken Tyskland eller Østerrike går til Tyrol våren 1901. At Østerrike flytter til Tyrol kan til nød aksepteres dersom Tyskland ser farlig ut.
  • Gjør det du kan for at Russland kommer i konflikt med Tyrkia (og vice versa) dersom du er alliert med Østerrike.
  • Få England eller Tyskland til å angripe Frankrike. Dette kan gjøre Frankrike okkupert på annet hold mens du og Østerrike angriper Tyrkia.
  • For Italia er en stale-mate i vest av største viktighet. Du må hjelpe Frankrike dersom en tysk/engelsk allianse er på gang. Tilsvarende må du være aggressiv mot Frankrike dersom Frankrike er alliert med Tyskland eller England.
  • Sørg for at du får din del av byttet i en allianse med Østerrike. Krev at du skal ha Hellas når Østerrike erobrer Romania eller Bulgaria. Insister på at en italiensk/østerriksk allianse skal dele byttet broderlig. En gylden regel er at man alltid gir det neste supplysenter som erobres til den minste part i alliansen. Dersom den største part i alliansen er den eneste som kan erobre et supplysenter, bør han avstå et tidligere erobret senter til den minste part. På denne måten sikrer man seg at begge parter er fornøyd med alliansen og sannsynligheten for backstab minker.
  • Husk at et Italia med 4 supplysenter er svært sårbar. Ikke start noen offensiv på egenhånd når du er så svak. Du må skaffe deg en alliert først. Dersom ingen alliert er mulig å få tak i er det lite annet å gjøre enn å sitte rolig å vente på bedre tider.
  • Vær oppmerksom på at Tyrkia ikke er knust før Tyrkia ikke har supplysenter igjen. Dersom du har startet en offensiv mot Tyrkia sammen med Russland eller Østerrike, må du ikke høre på et Tyrkia som ber om nåde. Knus ham!. Altfor mange spillere har vært fornøyd med å skvise Tyrkia ned på 2 eller 3 sentre, for så å oppdage hvor fort Tyrkia ekspanderer igjen i det øyeblikket som presset mot Tyrkia fjernes. En kuet Tyrker er ofte hevngjerrig.
  • Dersom Østerrike ikke ønsker en allianse mot Tyrkia, prøv da heller å få til en allianse med Russland. Her kan Østerrike og/eller Tyrkia være offeret. Det er lettere enn du tror å få Russland med på en allianse.
  • Forsøk hvis mulig å ha en flåte og en arme i reserve i hjemlandet når du starter opp din offensiv. Dette virker avskrekkende på Frankrike, og en fransk invasjon kan unngås.
  • Husk at du må tenke langt fremover. Lenge før Tyrkia (eller Østerrike) er knust bør du vurdere hvem som skal bli ditt neste offer. Pass på at ditt neste offer ikke ser ut til å vinne på sin front. Legg forstyrrende flåter og armeer nær hans grense, men gå ikke over ennå. Finn på en god forklaring på hvorfor du har et så offensivt forsvar. Når tiden er moden, så slår du til som en slange.
  • Husk at dersom du angriper Frankrike er det helt essensielt å få en flåte ut i Midt-Atlanterhavet. Du vil ikke kunne knuse Frankrike om det ikke skjer.
  • Gjør alt hva du kan for at ikke Frankrike og England blir alliert. Det vil sannsynligvis bety at Tyskland blir utslettet. Frankrike vil da veldig ofte tidlig i spillet rykke inn i Middelhavet med flere flåter.
  • Dersom Italia og Østerrike deler Tyrkia bør du kreve: Hellas, Ankara og Smyrna. Østerrike får sin hoveddel av byttet i Russland (Romania, Sevastopol, Warszawa og Moskva).
  • Dersom Italia og England deler Frankrike, bør du kreve: Marseilles, Portugal og Spania.
  • Dersom Italia og Russland deler Østerrike, bør du kreve: Hellas, Trieste og Wien (eller Serbia).
  • Dersom Italia og Tyrkia deler Østerrike, bør du kreve: Hellas, Trieste og Wien.
  • Ikke tillat Østerrike å ha enheter både i Trieste og Tyrol.
  • Sørg for at Tyrkia aldri får flåter i både Egeerhavet og Det østlige Middelhav. Det betyr ofte at det Ioniske havet kommer under press.
  • Vær klar over at en fransk flåte i Lyon-gulfen kan konvoyere armeer inn i Toscana. Sørg derfor for at Frankrike ikke har noen flåte i Lyon-gulfen.
  • Gjør det klart for enhver spiller at fremmede flåter i Det Tyrrheniske hav og Det Ioniske hav er en krigserklæring mot Italia. Gjør det også klart at fremmede flåter i Det vestlige Middelhav ikke er ønskelig.
  • Sørg alltid for at Italia har minst 2 (helst 3 eller fler) flåter i spill. Dersom Italia mister flåteherredømmet i Middelhavet, er spillet omtrent fortapt.
  Forslag til åpningstrekk:
  Alternativ 1:
  Vår 01: F Naples-Ionian Sea, A Venice H (eller A Venice-Tyrolia), A Rome-Apulia
  Høst 01: A Apulia-Tunisia, F Ionian Sea CA Apulia-Tunisia, A Venice H (eller A Tyrolia-Bohemia)
  Bygg: Fleet Naples.
  Dette er den vanligste italienske åpningen. Østerrike er her alliert. Dette kalles en Lepantoåpning. Tyrkia er hovedmotstanderen. Dersom det lykkes å konvoyere en arme til Syria, vil Tyrkia få store problemer.

  Ideen med i la armeen i Venice bli stående og å flytte den andre armeen til Apulia er å hindre at Østerrike forsøker seg med et snikangrep på Italia.

  Hensikten med flyttet A Venice -Tyrolia (istedenfor A Venice H) er å bringe en ekstra arme i spill mot Russland (eller benytte den mot Tyskland). Dette gir Østerrike en stor fordel mot Russland, men Italia har dermed ikke noe hjemforsvar mot Frankrike.

  Italia kan lett forsvare seg dersom Frankrike skulle gå til Piedmont.

  Fordelen med denne åpningen er at den virker nøytral. Det er umulig å vite at det er en Lepantoåpning på gang før etter våren 1902. Denne åpningen gjør ofte Frankrike fornøyd, fordi det ikke er noen italiensk arme i Piedmont eller noen italiensk flåte i Tyrrhenian Sea.

  Alternativ 2:
  Vår 01: A Venice-Piedmont, A Rome H (eller A Rome-Venice), F Naples-Tyrrhenian Sea
  Høst 01: A Piedmont-Marseilles (eller A Piedmont S fransk A Spain-Marseilles), A Rome-Tunisia, F Tyrrhenian Sea CA Rome-Tunisia
  Bygg: Fleet Naples.
  Denne åpningen er anti-fransk. Dette vil en franskmann garantert ta som en krigserklæring. Sørg derfor for at du har England eller Tyskland som alliert.

  Ideen med A Piedmont S fransk A Spain-Marseilles benyttes når Frankrike står i Burgundy og Spain med armeer. Det er da trolig at Frankrike vil flytte A Spain-Marseilles, A Burgundy-Marseilles. Slik at Marseilles blir stående åpen til bygging av en flåte samtidig som Spain sikres. Ved at Italia gir sin støtte til A Spain-Marseilles får ikke Frankrike bygget en flåte i Marseilles og Frankrike erobrer ikke Spain allikevel (fordi erobring kun foregår etter et høsttrekk).

  A Rome-Venice istedenfor A Rome H benyttes når man ikke er helt sikre på om Østerrike vil utnytte at Italia angriper Frankrike. Da må isåfall flåten erobre Tunisia.

  Problemet med åpningen er at sannsynligheten for at Tyrkia vil lage problemer for Italia er nokså store. Italia må ihvertfall meget raskt få et femte supplysenter slik at Italia kan bygge en flåte for å hindre Tyrkia å erobre Ionian Sea.

  Fordelen med åpningen er at Frankrike vil få meget store problemer dersom England eller Tyskland også har angrepet Frankrike.

  Alternativ 3:
  Vår 01: A Venice-Tyrolia (eller A Venice-Trieste), A Rome-Venice, F Naples-Ionian Sea
  Høst 01: A Tyrolia SA Venice-Trieste (eller A Tyrolia-Vienna), A Venice-Trieste, F Ionian Sea-Greece (eller F Ionian Sea-Tunisia)
  Bygg: F Naples, A Venice
  Denne åpningen er antiøsterriksk. Dersom Russland eller Tyrkia er alliert, vil en slik åpning sannsynligvis bety en rask eliminasjon av Østerrike.

  Dersom F Ionian Sea flytter til Greece bør du be om tyrkisk støtte fra Bulgaria.

  Fordelen med denne åpningen er at Italia raskt får mange supplysentre (5 eller 6 etter to år er minimum). Dette betyr at du raskt kan angripe Frankrike med stor styrke.

  Ulempen med denne åpningen er at Tyrkia også blir mektig. På lang sikt kan det være meget skummelt.

  Alternativ 4:
  Vår 01: A Venice-Piedmont, A Rome-Apulia, F Naples-Ionian Sea
  Høst 01: A Piedmont H, A Apulia-Tunisia, F Ionian Sea CA Apulia-Tunisia
  Bygg: F Naples
  Denne åpningen kan benyttes dersom man ønsker å presse Frankrike litt, men uten å angripe ham. Denne åpningen kan fremdeles utvikle seg til en Lepanto-åpning.

  Denne åpningen bør helst benyttes dersom man er temmelig sikker på at Frankrike er i allianse med Tyskland eller England. Dette kan gjøre at Frankrike må vurdere forsvar istedet.

  Problemet med åpningen er at du kan risikere at Frankrike bestemmer seg for at Italia bør angripes. Det vil ikke være noe gøy dersom du egentlig hadde en Lepanto-åpning i tankene.

  Åpningen kan også benyttes dersom du ikke har noen alliert, men vil sitte på gjerdet å se om noen muligheter åpner seg i fremtiden. Du kan da muligens vurdere i la A Venice H (istedenfor A Venice-Piedmont). Eller enda mer defensivt A Venice-Tuscany. A Venice-Tuscany benyttes dersom Østerrike insisterer på at du flytter ut av Venice, men du ikke ønsker å flytte til Piedmont.

  [ Tilbake til hovedsiden ]

  For ytterligere informasjon, kontakt oss på ndf@diplomacy.no.

  [Forside] [Velkommen] [Nyheter] [Medlemskap?] [Ressurser] [FtF] [Admin]

 

 

Arkiv
Vis artikkelforsiden.
Google
diplomacy.no

En STOR takk til: DataGuard