Norsk Diplomacyforbund Vil du skrive en artikkel for NDF? Ta !
 

 • G Hvordan vinne Diplomacy med Tyskland
          av Borger Borgersen
  Jeg fortsetter nå serien "Hvordan vinne med ...." Forrige gang tok jeg for med Østerrike. Denne gang tar jeg for med Tyskland.

  NB: Dette er kun med som et personlig tips. Jeg tar ikke noe ansvar for de nederlag med Tyskland som måtte forekomme fordi disse tipsene ble fulgt.

  Mange spillere blir helt motløse når de får tildelt Tyskland i et diplomacyspill. Med Tyskland har man ingen sjanse til å vinne hevdes det. Dessverre har de delvis rett. Jeg tør påstå at Tyskland er et av de vanskeligste land å vinne spillet med. De diplomacyspillere som pleier å vinne med Tyskland har min fulle respekt. Men helt umulig å vinne med Tyskland er det ikke. Jeg skal prøve å analyse noen erfaringer jeg (og andre) har hatt med Tyskland i Diplomacy.

  Tysklands fordeler:
  • Tyskland ligger sentralt og har gode muligheter for ekspansjon.
  • Tyskland bør ved normalt spill klare å ekspandere til 5 senter etter det første året. Det gir brukbare offensive muligheter senere.
  • Tyskland muligheter for å vinne spiller øker sterkt når Frankrike eller England er eliminert.
  • Tyskland har gode muligheter for å slå ut Russland raskt.
  • Tyskland kan raskt ekspandere ned mot Balkan (Bul, Gre, Rum, Ser). Kontroll over deler av Balkan er ofte avgjørende for om Tyskland klarer å nå opp til minst 18 supplysentre.
  • En tysk/østerriksk allianse mot Russland sikrer en fri rygg for Tyskland.
  • En tysk/fransk allianse sikrer Tyskland kontroll over det vitale havområdet Nordsjøen.
  Tysklands svakheter:
  • Tyskland har mange naboer. Det betyr at Tyskland svært ofte blir utsatt for en allianse mot seg.
  • Tyskland er svært sårbar overfor engelsk aggresjon. En engelsk flåte i Nordsjøen kan lett backstabbe Tyskland fordi mange tyske supplysentre kan nås fra Nordsjøen.
  • Dersom Tyskland starter en offensiv betyr det ofte at den motsatte fronten blir dårlig beskyttet. Dette frister ofte andre nasjoner til å angripe Tyskland. Konsekvensen av dette er at Tyskland ofte kommer i en tofrontskrig.
  • Tyskland lider av et dårlig rykte blant andre spillere. Altfor mange spillere går i den fellen å tro på utsagn som "Et stort Tyskland er et farlig Tyskland. Husk hvem som startet første og andre verdenskrig". Det er mulig at dette utsagnet var korrekt i det virkelige liv, men i Diplomacy har ikke dette utsagnet noe spesielt for seg. Et stort Frankrike eller Tyrkia er mye farligere for spillbalansen enn et stort Tyskland. Konsekvensen av utsagnet er at Tyskland ikke tillates å vokse over 5 supplysenter.
  • Tyskland har dårlig tid. Det betyr at Tyskland raskest mulig må begynne å ekspandere. Altfor ofte ser vi at de tyske spillere som spiller Tyskland defensivt blir angrepet på flere fronter. Man må simpelthen slå til før motparten rekker å angripe Tyskland.
  • Tyskland er svært vanskelig å forsvare. En tofrontskrig vil bety katastrofe for Tyskland.
  • Tyskland kommer ofte i konflikt med Frankrike eller England om Belgia.
  • Tyskland kommer ofte i en tilsvarende konflikt med Russland om Sverige. Det betyr ofte at Tyskland har fiender på to fronter.
  Forslag til strategi for Tyskland:
  • Sørg for å skaffe en ikke-angrepspakt med Østerrike. Tidlig i spillet har Tyskland alt å tape på en konflikt med Østerrike. Ikke-angrepspakten kan utvides til en gjensidig forsvarspakt. Det betyr at Tyskland og Østerrike hjelper hverandre i tilfelle en av dem blir angrepet. Gå for all del ikke inn i Tyrolia eller Bohemia.
  • En offensiv allianse med Østerrike mot Russland kan også være bra dersom du ikke har en bomsikker allianse i vest.
  • Sørg for å bli alliert med Frankrike eller England.
  • Sørg for å få en overenskomst med Russland. Tilby hjelp dersom England angriper Russland.
  • Gjør det du kan for at England konvoyerer sin arme inn i Norge for siden å ta St. Petersburg. Du må i såfall grabbe til deg Sverige.
  • Sørg for at Frankrike og Italia kommer i konflikt med hverandre (dersom du ikke er alliert med Frankrike). Prøv å få Italia til å flytte til Piedmont våren 1901.
  • Gi ikke Belgia til England såfremt du kan unngå det. Prøv å forhandle deg frem til at du får Belgia. Dersom det ikke nytter, gi Belgia til Frankrike. Prøv da å få Frankrike til å sende en flåte inn i Belgia (ikke en arme). Dette virker truende på England samt at en flåte i Belgia ikke kan gå til Ruhr.
  • Bestem deg for om du vil tillate at Russland får Sverige. Dette bør kun gjøres dersom Tyskland og Russland har felles interesser mot England eller Russland ser ut til å få problemer i sør (eks. Tyrkia i BLA og Arm).
  • Dersom Russland og Tyskland deler England bør du kreve følgende: Sverige, London, Nordsjøen. Og dersom du er grådig av natur: Liverpool
  • Dersom Frankrike og Tyskland deler England bør du kreve: Edinburgh, Sverige, Norge, Nordsjøen. Og dersom du er grådig: London eller Belgia.
  • Dersom England og Tyskland deler Frankrike bør du kreve: Belgia, Paris og Marseilles samt en demilitarisert Nordsjø.
  • Dersom Østerrike og Tyskland deler Russland bør du kreve: Sverige, St. Petersburg, Warszawa. Og dersom du er grådig: Moskva.
  • Forsøk hvis mulig å ha enheter i reserve i hjemlandet når du starter opp din offensiv.
  • Fullfør en krig før du begynner en ny krig. Husk at en tofrontskrig er livsfarlig for Tyskland.
  • Bevar initiativet. Hvis du har valget mellom en defensiv taktikk eller en offensiv taktikk, velg da den offensive. Det betyr for eksempel at dersom du regner med at Østerrike vil angripe deg når Østerrike og Italia har knust Tyrkia og Russland må du rykke inn i Østerrike før han har utslettet Tyrkia eller Russland.
  • Sørg for at det blir en stale-mate i øst. Det betyr at du bør hjelpe de stormaktene som ser ut til å tape.
  • Gjør alt hva du kan for at ikke Frankrike og England blir alliert. Det vil sannsynligvis bety at Tyskland blir utslettet. Du kan derfor bli tvunget til å måtte gi Belgia til Frankrike eller England for å få en allianse. Hvis det er eneste utvei, så må du rett og slett akseptere.
  • Sørg for at hverken Italia eller Østerrike går til Tyrolia våren 1901.
  • Prøv å få Frankrike til å gå fra Paris til Picardy våren 1901 (istedenfor Paris til Burgundy). Det er selvfølgelig dumt av Frankrike å gå til Picardy, men det er lov å prøve.
  • Avtal med Russland slik at ingen går til Prussia eller Silesia våren 1901. Tyskland har sine interesser rettet vestover det første året. (Holland, Danmark og Belgia).
  • Sørg for å bygge nok flåter til å forhindre en massiv engelsk invasjon. Du må minst ha to flåter. helst 3 eller flere. En gyllen regel er at du bygger annen hver gang arme og flåte. Du begynner byggingen med en arme.
  • Du bør snarest mulig slå ut enten Frankrike eller England. Deretter bør du angripe Østerrike eller Russland slik at du når frem til Balkan. I det øyeblikket at Tyskland er ved Balkan kan Tyskland håpe på seier.
  • Vær klar over at du ikke er trygg selv om du har over 10 supplysenter. Behold alltid initiativet. Dersom Tysklands offensiv stopper opp, kan kun utstrakt diplomati få fart på offensiven igjen. Husk at Tyskland kan kollapse selv om det ser trygt ut.
  Forslag til åpningstrekk:
  Alternativ 1:
  Vår 01: F Kiel-Denmark, A Berlin-Kiel, A Munich-Ruhr
  Høst 01: F Denmark-Sweden, A Kiel-Holland, A Ruhr SA Kiel-Holland (eller A Ruhr-Belgium)
  Bygg: A Munich og F Kiel (og eventuelt A eller F i Berlin).
  Denne åpningen benyttes når man ikke ønsker å gi Russland Sweden samt å sikre seg Holland. (Og hindre Frankrike å få Belgia dersom A Ruhr-Belgium benyttes).

  Dette er den vanligste tyske åpningen. Åpningen beskytter mot at Frankrike tar Munich ved at A Ruhr kan gå til Munich istedenfor å støtte Kiel inn i Holland. Man kan også beskytte mot at Italia eller Østerrike går til Munich fra Tyrolia. Man kan også beskytte mot at Russland prøver å ta Berlin eller Munich etter å ha sneket seg inn i Prussia eller Silesia fra Warsaw vår 1901.

  England kan hindre Tyskland å få Holland med engelsk F North Sea. Dette er imidlertid en risiko Tyskland må ta for å kunne sikre seg å ikke miste noe supplysenter det første året.

  Fordelen med denne åpningen er at den er forholdsvis nøytral og gir Tyskland mange muligheter senere. Russland vil muligens klage over at det ikke er sikkert at Russland får Sweden. Her gjelder det å finne en unnskyldning som Russland kan godta.

  Ulempen med denne åpningen er at du er sårbar for en engelsk/tysk allianse. Dersom England gikk til English Channel vår 1901 bør du kansellere alle planene mot Italia. En slik engelsk åpning vil dessuten friste England og Tyskland til å bli alliert. Du bør derfor helst benytte denne åpningen dersom du antar at Tyskland og Frankrike kommer i konflikt.


  Alternativ 2:
  Vår 01: F Kiel-Holland, A Munich-Ruhr, A Berlin-Kiel
  Høst 01: A Ruhr-Belgium, F Holland SA Ruhr-Belgium, A Kiel-Denmark
  Bygg:  
  Denne åpningen er mer aggressiv, men gir muligheten for 3 nye supplysenter det første året.

  Problemet med åpningen er at sannsynligheten for at England vil hindre Tyskland i å ta Denmark eller at Frankrike vil ta Munich er nokså store. Dessuten vil dine naboer peke på Tysklands seks enheter og fortelle alle at Tyskland må stoppes. Tre bygg første året kan være en magnet for fiendtlige styrker.

  Fordelen med åpningen er at Russland blir svært glad fordi Sweden nå garantert blir russisk.

  Alternativ 3:
  Vår 01: A Munich-Burgundy, A Berlin-Kiel, F Kiel-Holland
  Høst 01: A Kiel-Denmark, F Holland-Belgium (eller F Holland støtter England inn i Belgium), A Munich-Burgundy (eller dersom du kom inn i Burgundy vår 1901 A Burgundy-Paris eller A Burgundy-Marseilles)
  Bygg:  
  Denne åpningen er antifransk. Det betyr at Frankrike er hovedfienden og England er alliert. Dette hindrer Frankrike å få Belgium. Dersom du kom inn i Burgundy eller England kom inn i English Channel er dette svært alvorlig for Frankrike.

  Denne åpningen er såpass dristig at du ikke bør forsøke den hvis du ikke er helt sikker på at England oppfyller sin del av avtalen.

  Alternativ 4:
  Vår 01: A Munich-Silesia, A Berlin-Prussia, F Kiel-Denmark
  Høst 01: A Silesia-Warsaw, A Prussia SA Silesia-Warsaw, F Denmark-Sweden
  Denne åpningen er antirussisk. En slik åpning hindrer Russland å ta Sweden samt at du har gode muligheter til å ta Warsaw.

  Østerrike eller England er alliert når en slik allianse forsøkes.

  Problemet med alliansen er at du er meget sårbar dersom Frankrike går inn i Munich. Du har gitt opp Holland til England. Dersom du ikke er alliert med England vil du sannsynligvis måtte slåss en tofrontskrig.

  Du bør ikke prøve denne åpningen såfremt du ikke er overbevist om at Frankrike og England kommer i konflikt og at Frankrike ikke går til Burgundy.

  [ Tilbake til hovedsiden ]

  For ytterligere informasjon, kontakt oss på ndf@diplomacy.no.

  [Forside] [Velkommen] [Nyheter] [Medlemskap?] [Ressurser] [FtF] [Admin]

 

 

Arkiv
Vis artikkelforsiden.
Google
diplomacy.no

En STOR takk til: DataGuard