Norsk Diplomacyforbund Vil du skrive en artikkel for NDF? Ta !
 

  • A Hvordan vinne Diplomacy med Østerrike
            av Borger Borgersen
    Jeg starter nå en serie som gir noen tips til hvordan man kan vinne Diplomacy med de enkelte land. Hvert land vil bli analysert med hvilke muligheter som hvert land har. Denne gang tar jeg for meg ØSTERRIKE.

    NB: Dette er kun ment som et personlig tips. Jeg tar ikke noe ansvar for de nederlag med Østerrike som måtte forekomme fordi disse tipsene ble fulgt.

    Østerrike rangeres som kanskje det dårligste av alle land i diplomacy. Jeg vil hevde at dette ikke er tilfelle. Østerrike har stort potensiale som land, det gjelder bare å utnytte mulighetene.

    Østerrikes fordeler:
    • Østerrike ligger sentralt og har gode muligheter for ekspansjon.
    • Østerrike bør ved normalt spill klare å ekspandere til 5 senter etter det første året.
    • Østerrike har store muligheter for å erobre en stor andel av sentrene på Balkan (Bulgaria, Hellas, Romania og Serbia).
    • Østerrike har en naturlig allianse med Italia. En østerriksk-italiensk allianse er tidlig i spillet sterkere enn en russisk-tyrkisk allianse.
    • Østerrike kan lett forsvares mot en angriper som kommer sjøveien (Italia eller Tyrkia).
    • Østerrike har et meget stort potensiale som landmakt så snart Tyrkia og/eller Russland er eliminert.
    Østerrikes svakheter:
    • Østerrike har felles grense med Italia, Russland, Tyrkia (etter at Serbia blir Østerriksk) og Tyskland. Det betyr at det ofte vil dannes en allianse som har Østerrike som første mål.
    • Østerrikes supplysenter Trieste grenser til Italias supplysenter Venice. Dette skaper ofte komplikasjoner for uerfarne italienske og østerrikske spillere.
    • Østerrike blir sjelden noen stor flåtemakt fordi Østerrike kun har ett kystsupplysenter. Dette supplysenteret (Trieste) ligger også vanskelig til, bortgjemt inne i Adriaterhavet. Det betyr at det er lett å blokkere Østerrikes vei ut i Middelhavet.
    • Østerrike er svært sårbar for et russisk (eller tysk) landangrep. Altfor mange østerrikske spillere undervurderer betydningen av å ha kontroll over Galicia.
    Nøkkelen til å vinne med Østerrike er å utnytte sine fordeler samt sørge for at motstanderne ikke klarer å utnytte Østerrikes svakheter.

    Forslag til strategi for Østerrike:
    • Sørg for å bli alliert med en av landene i øst. Prioritert rekkefølge 1. Italia 2. Tyrkia og 3. Russland.
    • Sørg for å overtale Russland til ikke å gå inn i Galicia. Galicia er Østerrikes mest sårbare provins. Tolk det som en krigserklæring dersom noe land går inn i Galicia.
    • Sørg for å skaffe en ikke-angrepspakt med Tyskland. Dette tjener begge landene på. Ikke-angrepspakten bør også innebære at Tyskland hjelper Østerrike dersom Østerrike blir angrepet (og omvendt). Det kan også lønne seg med en angrepspakt med Tyskland mot Russland. I pakten bør man avtale at Tyrolia og Bohemia bør være et demilitarisert område.
    • Gjør det du kan for å hindre Frankrike å gå inn i Middelhavet dersom du er alliert med Italia mot Russland/Tyrkia. Det er svært lite gøy når din alliert blir angrepet i ryggen midt under deres offensiv.
    • Bidra aktivt til å holde vestmaktene i sjakk ved at du støtter den svakeste av de tre. Det betyr at du må legge press på Tyskland dersom du ser en engelsk/tysk eller en fransk/tysk allianse. Østerrikske armeer i Tyrolia og Bohemia er Tyskland svært lite glad for. Dersom du ser en engelsk/fransk allianse mot Tyskland, må du bidra til å hjelpe Tyskland. Østerrikske armeer i Bohemia eller Tyrolia kan støtte Tyskland i Munich. En østerrikst arme i Silesia kan hjelpe Tyskland i Berlin. Mange urutinerte østerrikske spillere går ofte i den fellen å hjelpe England/Frankrike med å knuse Tyskland. Løftet om å få Munich og Berlin frister nok, men husk at du skal holde på senterne også etter at Tyskland er knust.
    • Gjør det du kan for at Russland og Tyrkia kommer i krig. Lov gjerne bort støtte til et tyrkisk angrep på Romania. Dersom Tyrkia angriper Romania, vil Russland bli meget sur på Tyrkia. Det er jo nettopp det du ønsker. I mellomtiden manøvrerer din alliert Italia seg inn i Eastern Meditteranean Sea og/eller Aegean Sea. Da må Tyrkia vende blikket sørover og du kan grabbe til deg Romania selv. Det er svært viktig at når Østerrike og Italia kaster seg over Tyrkia at ikke Russland kan gripe inn før det er for sent. Dersom så skulle skje vil det bli en stillingskrig i øst og en av maktene i vest vil vinne.
    • Prøv å få England til å gå mot Sverige og/eller St. Petersburg dersom du ikke er alliert med Russland. Det kan her lønne seg å love bort Moscow til England. Om du holder avtalen eller ikke blir din sak.
    • Unnlat å bygge nye flåter i Trieste dersom du er alliert med Italia. Svært mange italienske spillere liker helst ikke flere enn en østerriksk flåte. Det er ingen vits i å risikere en ellers god allianse kun fordi man ønsker en ny flåte. Du trenger ikke flåter såfremt du ikke har planer om å backstabbe Italia.
    • Gjør det du kan for å få Frankrike til å sende flere flåter inn i Middelhavet dersom du er i konflikt med Italia.
    • Ha reservestyrker i hjemlandet for å beskytte mot backstabbing. Det er dessverre et faktum at det er lettere å backstabbe Østerrike enn omvendt.
    • Ikke prøv på noe så tåpelig som å angripe Italia det første året. Sjansen for å erobre Venice er svært små. Risikoen er at du må gi opp Serbia og Greece for å klare å ta Venice. Du vil heller ikke ha noe forsvar dersom Russland går inn i Galicia. Dessuten har du ødelagt alle muligheter for en allianse med din mest naturlige allierte.
    Forslag til åpningstrekk:
    Alternativ 1:
    Vår 01: F Trieste-Albania, A Budapest-Serbia, A Vienna-Galicia
    Høst 01: F Albania-Greece, A Serbia SF Albania-Greece, dersom det ble stand-off i Galicia forrige runde: A Vienna-Galicia. Ellers enten 1) A Galicia-Warsaw eller 2) A Galicia-Rumania eller 3) A Galicia-Ukraina.
    Bygg en arme i Budapest og en arme i Vienna (hvis mulig).
    Denne åpningen benyttes ofte når man er alliert med Italia og hovedfienden er Russland og/eller Tyrkia. Åpningen kombineres med at Italia konvoyerer en arme inn i Tunisia med flåten som flyttet til Ionian Sea våren 1901.
    NB: Enkelte spillere flytter A Vienna-Budapest istedenfor A Vienna-Galicia våren 1901. Jeg mener at dette er et langt svakere trekk fordi det gir Russland muligheten for å gå inn i Galicia. En russisk arme i Galicia er livsfarlig for Østerrike. Sørg for at Russland aldri får noen mulighet for å få kontroll over Galicia. Fordelen med alternativ 1 er at åpningen sikrer deg Serbia og Greece. Du er også på initiativen mot Russland. Ulempene er at den er sårbar mot en italiensk backstab. Et tysk angrep inn i Bohemia eller Tyrolia kan du derimot forsvare deg mot.

    Alternativ 2:
    Vår 01: F Trieste-Albania, A Budapest-Serbia, A Vienna-Trieste
    Høst 01: F Albania-Greece, A Serbia SF Albania-Greece, A Trieste H. Bygg en arme i Budapest og en arme i Vienna (hvis mulig).
    Denne åpningen benyttes ofte når man er usikker på Italia, men ikke ønsker å angripe direkte.
    Fordelen med alternativ 2 er at åpningen sikrer deg Serbia og Greece. Du nøytraliserer også et italiensk snikangrep. Ulempene er at den er svært sårbar mot et russisk flytt inn i Galicia. Et tysk angrep kan du imidlertid forsvare deg mot.

    Alternativ 3:
    Vår 01: F Trieste-Adriatic Sea, A Budapest-Trieste, A Vienna-Tyrolia
    Høst 01: A Trieste-Venice, A Tyrolia SA Trieste-Venice, F Adriatic Sea SA Trieste-Venice. Bygg en flåte i Trieste.
    Åpningen kan endres ved at A Budapest går til Serbia og A Vienna går til Trieste istedet. Det kan gjøres for å sikre seg Serbia, men da vil sannsynligvis Venice ikke falle.
    Alternativ 3 brukes når Italia er hovedfienden og man ønsker å slå ut Italia raskest mulig. Tyrkia eller Frankrike er da alliert.
    Fordelen med alternativ 3 er at åpningen sikrer deg Venice. Italia vil ha store problemer etter dette. Ulempen er at du er nesten vergeløs mot et russisk angrep inn i Galicia. Du vil ikke ha noen sjanser til å stå imot en russisk/tyrkisk allianse. Serbia og Greece faller på tyrkiske hender. Jeg anser denne åpningen for å være svært dårlig. Det eneste du oppnår er å dra Italia med deg ned i avgrunnen.

    LEPANTO-ÅPNINGEN I DIPLOMACY
    Dersom Italia og Østerrike er alliert benytter de ofte Lepanto-åpningen. Jeg gjengir her hvordan man da flytter normalt.
    Vår 01: Italia: F Naples-Ionian Sea, A Rome-Apulia, A Venice kan flyttes fritt.
    Østerrike: A Vienna-Galicia, F Trieste-Albania, A Budapest-Serbia
    Høst 01: Italia: F Ionian Sea CA Apulia-Tunisia, A Apulia-Tunisia, A Venice kan flyttes fritt. Bygg: F Naples
    Østerrike: F Albania-Greece, A Serbia SF Albania-Greece, A Galicia kan flyttes fritt. Bygg: A Budapest og A Vienna.
    Vår 02: Italia: F Naples-Ionian Sea, F Ionian Sea-Eastern Mediterranean Sea
    Østerrike: Fritt flytt, men anti-Tyrkisk. Prøv å ta Bulgaria eller få flåten ut i Aegean Sea.
    Høst 02: Italia: F Ionian Sea CA Tunisia-Syria, A Tunisia-Syria, F Eastern Mediterranean Sea CA Tunisia-Syria
    Østerrike: Fritt flytt, men anti-Tyrkisk. Se vår 1902.

    [ Tilbake til hovedsiden ]

    For ytterligere informasjon, kontakt oss på ndf@diplomacy.no.

    [Forside] [Velkommen] [Nyheter] [Medlemskap?] [Ressurser] [FtF] [Admin]

 

 

Arkiv
Vis artikkelforsiden.
Google
diplomacy.no

En STOR takk til: DataGuard