ndf

Ressurser 

brikker og brett
Brikker og brett (f. 1980)
Kort om Diplomacy og hobbyen:

Diplomacy er et strategi- og forhandlingsspill for syv spillere. Det er et spill hvor tilfeldig flaks ikke er avgjørende, men man kan være heldig (kan jeg forutse motstandernes trekk?). Det brukes ikke terninger, kort eller andre former for loddtrekning, bortsett fra den første fordelingen av hvilken stormakt man skal spille. Deretter er det deg mot de andre spillerne. Taktikk, stratgi, sluhet, forhandlinger og overtalelse er dine viktigste redskaper for å vinne spillet. Diplomacy ble spilt i det Hvite hus av Kennedy-brødrene. Her i norge har vi en stortingsmann som er tidligere norgesmester. Journalister, håndtverkere, politikere, embedsmenn, leger, IT-folk, lokomotivførere og studenter er også godt representert i den norske hobbyen.

markører
Nye markører (2000 utg.)
I diplomacy kontrolerer hver spiller en av syv stormakter ved starten av det tyvende århundret: Østerrike-Ungarn, England, Frankrike, Tyskland, Italia, Russland og Tyrkia. Ingen har tilstrekkelig styrke til å vinne på egenhånd, men sammarbeid er også risikabelt siden ingen er bundet av avtalene som inngåes. Ved å forhandle frem allianser og avtaler med de andre stormaktene, prøver hver enkelt spiller å oppnå kontroll over Europa gjennom en hårfin balansegang mellom tillit og mistanke, lojalitet og nådeløst svik. Denne kombinasjonen av intrige, strategi og taktikk har gjort diplomacy til et kjært og avholdt spill siden det først ble utgitt av Allan B. Calhamer i 1959.

CD-rom for PC
Hasbro's CD
Diplomacy er svært spennende som brettspill, men det kan være vanskelig å samle syv personer på samme sted til samme tid. Så derfor har diplomacy helt fra begynnelsen blitt spilt via post hvor folk har kommunisert, forhandlet og sendt ordrer med brev. Denne formen for diplomacyspill var lenge populært og det finns fremdeles en god del "zines" som driver med dette. Diplomacy på internett begynte først mot slutten av 80-tallet og er en naturlig utvikling av postdiplomacy. På internett blir det spilt på samme måte (bare raskere og mer fleksibelt). E-postdiplomacy har blitt en stor del av den internasjonale hobbyen med sine helt egne tradisjoner. Den seneste utviklingen er kjappe "real time"-spill over internett. Les om DAIDE lenger nede på siden for mer informasjon om dette.

En som spiller Diplomacy for første gang lurer kanskje på om man trenger å kunne historie for å spille. Absolutt ikke. Diplomacy er ikke et krigsspill som søker å gjengi historiske hendelser, men først og fremst et abstrakt spill. Spillet illustrer forholdet og "spillet" mellom stormaktene på en ganske god måte og gir en god 1901-atmosfære. Det skader jo ikke å vite litt mer om perioden 1871-1918, men husk at i Diplomacy er det ikke uvanelig at Russland okkuperer Sverige i 1901 og at England allierer seg med Tyskland!

Lenker, informasjon og ressurser:

  • "The Diplomatic Pouch" har lenge vært hobbyens flaggskip på internett, men er ikke så godt oppdatert de siste årene. Fremdeles er det mye nyttig informasjon her. Dette er også hovedportalen for å lære om e-postspill over Judge. Har fremdeles et "zine" med gode artikler og startlister for judge-spill.

  • Om du foretrekker mer dedikerte spilledere og en gruppe med "community-feel", så er Diplomacy 2000 et av de mer annerkjente nettstedene. Flere nordmenn spiller her.

  • En av de beste lenkesamlingene for Diplomacy finner du hos Open Directory Project.

  • Det beste stedet for strategi- og taktikkartikler er "Diplomacy-archive".

  • Det nærmeste du kommer et internasjonalt diplomacyforbund: "The Diplomatic Corps".

  • En kronologisk oversikt over Diplomacy i Norge 1975-2002.

  • Hvor kan jeg finne regler? Svar: Rettighetene til "Diplomacy" tilhører Hasbro Inc. Vi oppfordrer alle interesserte til å kjøpe brettspillet hvor reglene følger med. Hasbro har lagt ut regelboken for Diplomacy (4. utgave © 2000 Hasbro). Den kan lastes ned i PDF-format.

Hasbro
  Hasbros Diplomacy  
Hvor kan jeg få kjøpt brettspillet Diplomacy?

Vi har laget en liste over butikker i Norge som fører spillet. For varianter og eldre/brukte spill, søk på "Diplomacy" hos: Ebay. Hvis du vil kjøpe i eller fra utlandet så henviser vi til: Diplomacy Buyers Guide i "Diplomatic Pouch".


Dip for c64
Dip for Commodore 64 
Downloads for nostalgikere!

I 1984 laget Avalon Hill et Diplomacy PC-spill. Det var også en versjon for Commodore 64 av Virgin Mastertronics samme år. Grafikken står noe tilbake, men "Artifical Intelligence" er faktisk bedre en 1999 utgaven fra Microprose. Disse spillene er nå så gamle at de regnes for å være "Abandonware".
  • Det mest interessante innen utvikling av programvare de siste årene er DAIDE (Diplomacy AI Development Environment). Dette prosjektet har utviklet en javaserver (enkelt grensesnitt med pek og klikk) som kan brukes til å spille mot AI eller med venner som "real time" over internett. Programmet kan lastes ned fra DAIDE. Om du ønsker å spille RT kan du gå til Trondheims-ligaen. Her finner du informasjon og e-postadresse for påmelding.

  • Diplomacyhobbyens nyhetsgruppe finner du på:   rec.games.diplomacy

  • Diplomacy på norsk (bokmål)? Erlend Janbu har satt sammen en ordliste for dere som vil ta morsmålet i bruk.

  • Norske nettsider om Diplomacy.

  • Norgesrankingen for FtF-turneringsspill (Diplomatic Pouch Tournament Ratings).

  • "Kark's Cup" er NDFs årlige FtF-cup (face to face).

  • Norgesrankingen for e-postspill basert på Judge Diplomacy Player Ratings (JDPR).

  • Allan B. Calhamer, oppfinneren av Diplomacy, har skrevet en bok kalt: "Calhamer on Diplomacy: The Boardgame "Diplomacy" and Diplomatic History". Du kan kjøpe boken (i paperback eller .pdf format) fra www.1stbooks.com


  • Våre nordiske venner:


danflag Diplomacy.dk finflag Suomen Diplomacy Seura (SDS)
iceflag Diplomacy på Island ? sweflag Svenska Diplomacyföreningen (SDF)

For ytterligere informasjon, kontakt oss på ndf@diplomacy.no

[Forside] [Velkommen] [Nyheter] [Medlemskap?] [Ressurser] [FtF] [Admin]

 

Forsidenndf@diplomacy.no